Schimbările frecvente ale legislației vulnerabilizează businessul în fața controalelor

Anticorupție admin

Agenții economici percep controalele ca sancțiune, iar prin frecvența și modul de desfășurare, verificările creează obstacole în activitatea acestora. O astfel de abordare a organelor de control, interacțiunea frecventă cu inspectorii, legile imperfecte care reglementează activitatea de întreprinzător, neîncrederea în justiție, creează condiții pentru apariția riscurilor de corupție. Sunt unele dintre constatările făcute de către cei 35 de oameni de afaceri care au participat la masa rotundă organizată de către Camera de Comerț și Industrie filiala Orhei din 26 octombrie.

Oamenii de afaceri participanți la eveniment au punctat mai multe probleme și lacune din experiențele lor cu organele de control.

Schimbările frecvente în legislație și interpretările diferite ale normelor legale îi fac vulnerabili în fața inspectorilor care vin cu controlul la companii. Totodată, agenții economici nu au la cine să se adreseze după consultații și obținerea unor informații cum ar trebui să acționeze într-o anumită situație pentru a corespunde cerințelor legislației în vigoare.

Organele de control care activează la nivel local, în mod special agenții constatatori din cadrul administrațiilor publice locale, efectuează controlul fără respectarea principiilor și procedurilor generale de desfășurare a controalelor de stat. Aceștia vin la companii fără anunțarea prealabilă și aplică sancțiuni neîntemeiate.

Pentru a combate corupția în procesul verificărilor de stat și dezvolta economia, businessul invocă necesitatea unei deschideri mai mari în activitatea organelor de control, transparență și asigurarea accesului la informații publice care interesează și vizează agenții economici. În cadrul fiecărui organ de control este oportun de instituit subdiviziuni sau personal care să consulte businessul. La fel, agenții economici au nevoie de mai multe instruiri tematice pentru a cunoaște și înțelege toate prevederile legale ce reglementează activitatea de întreprinzător.

La nivel local businessul are nevoie de instituirea unui ghișeu unic destinat agenților economici unde pot fi obținute toate actele permisive și alte documente necesare activității lor.

Soluțiile formulate de reprezentanții businessului vor duce la diminuarea acestor riscuri de corupție și la edificarea unui sistem al controlului de stat eficient și transparent. Aceste soluții trebuie să fie pe agenda priorităţilor autorităților publice, care au demarat reforma sistemului controlului de stat.

Totodată, și businessul din Moldova are angajamentul de a elabora și implementa standarde de conformitate anticorupție, de integritate și de etică în afaceri. Companiile trebuie să dispună de instrumente interne, care i-ar ajuta să identifice riscurile de apariție a corupției în relațiile cu instituțiile statutului, cât și în relațiile cu alte companii, precum și să stabilească proceduri obligatorii de urmat pentru angajații companiei în cazul apariției unui astfel de risc.

Masa rotundă a fost organizată de către IDIS  „Viitorul”, în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și cu sprijin din partea CIPE (Center for International Private Enterprise).

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.