Profesorul Matthew Murray: „Oamenii de afaceri din Moldova trebuie să vină cu soluții mari în fața decidenților”

economie admin

Businessul este parte a societății civile și trebuie să o ajute pentru a deveni mai puternică. Pentru aceasta, bussines-ul trebuie să devină mai responsabili, să vină cu soluții mari în fața decidenților și să-și apere drepturile. Este opinia exprimată de profesorul adjunct de politici publice și internaționale la Universitatea Columbia din SUA, Matthew Murray, la întâlnirea cu comunitatea oamenilor de afaceri, desfășurată pe 24 octombrie. Întâlnirea a fost organizată de către Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice (CAPE) și a pus în discuție prioritățile, constrângerile, dar și perspectivele mediului de afaceri din Republica Moldova. Activitatea are loc în contextul unei reforme anticorupție și stabilirii unui proces decizional democratic.

„Autoritățile învinuiesc agenții economici că nu se implică suficient în procesul decizional, iar businessul a obosit să vină cu propuneri care nu se rezolvă. Se impune informarea și consultarea permanentă și obligatorie a businessului, prin intermediul asociațiilor în cazul examinării proiectelor de acte care le pot afecta activitatea, cu luarea obligatorie în considerație a opiniilor și avizelor oamenilor de afaceri”, consideră Tatiana Lariușin, directoarea CAPE.

„Lipsa încrederii este o mare lacună, la fel ca lipsa de respect față de legislație. Iar dacă nu ai încredere în legislație, nu o respecți. Oamenii de afaceri trebuie însă să fie mai responsabili, mai etici, integri, să vină la dialog cu soluții mai mari, să respecte legislația și să o utilizeze într-o manieră care să demonstreze că se gândesc la întreaga societate și la interesul public. Procesul de comunicare cu Parlamentul și Guvernul nu este doar un drept sau un privilegiu, ci o responsabilitate înainte de toate. Pe de altă parte, Guvernul trebuie să fie implicat în rezolvarea problemelor oamenilor de afaceri. Informarea contribuie la o economie de piață puternică, unde oamenii de afaceri pot investi. Iar procesul de consultare reprezintă o bună oportunitate de a fi informat. E vorba de o problemă de sistem care are soluții sistemice”, susține Matthew Murray.

Potrivit lui, pentru economie dezvoltată este nevoie de a construi încă de pe băncile facultății, un sistem mai bun pentru o economie de piață puternică. Oamenii de afaceri trebuie să-și dezvolte capacitățile, să fie pro-activi și să se gândească la scară mare. Între timp, Guvernul trebuie să-și dezvolte instrumentele de transparență, să-și suplinească personalul cu oameni responsabili și să se concentreze pe îmbunătățirea legislației și mai puțin pe corectarea legilor vechi.

În cadrul discuției cu profesorul de la Universitatea din Columbia, oamenii de afaceri și-au exprimat opinia despre procesul de consultare publică a legilor care le vizează activitatea, provocările întâlnite în comunicarea cu autoritățile publice, dar și soluții pentru un dialog constructiv și o economie de piață dezvoltată în Republica Moldova.

„Transparența în luarea deciziilor este un factor foarte important pentru business, deoarece de multe ori cei care iau decizii nu au în spate o practică de business, iar cei care fac bugetul statului trebuie să ne consulte. Guvernul din păcate evită anumite consultări, probabil pentru a lua mai rapid unele decizii, dar acest lucru nu este unul corect. Doar atunci când vor exista discuții și mai multe opinii vor fi împărtășite, vor fi luate cele mai corecte decizii”, este de părere Dumitru Albulesa, administrator AITA.

 „Legislația cu privire la procesul decizional este implementată corect, însă există mai mulți factori care îi diminează implementarea. Dacă anterior discuțiile între oamenii de afaceri și deputați erau aprige, dar în ultimii doi ani unii reprezentanți ai ministerelor nu se afectau mediul de afaceri nu participau la dialog. Ministerele publică pe site proiectele pentru consultări publice, iar businessul mic nu primește proiectele de lege și din acest motiv nu se implică, dar nici nu are timp pentru a reacționa. La fel, businessul din Moldova nu are resurse financiare necesare pentru promovarea intereselor lor și nici nu are asociații”, subliniază directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, Eugen Daţco.

Iar Igor Crapivca, preşedintele Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri „Timpul”, Igor Crapivca este de următoarea părere: „Este inutil să vorbim despre un dialog cu guvernarea, deoarece guvernarea actuală este una foarte slabă și neprofesionistă. Este foarte greu să construiești o anumită colaborare cu cei nu au expertiză și abilități în administrarea corectă a unui stat. Într-o țară atât de mică mică cu o economie deschisă și experimentată cum e Republica Moldova, este nevoie de o reformare a guvernării. Iar această reformă trebuie începută prin creșterea rolului societății civile în procesul decizional în general și a businessului în particular ca parte activă a societății”.

.............

De-a lungul carierei sale, Mattew Murray a lucrat în domeniul politicii externe SUA, dreptul internațional, comerțul și economia politică. Activitatea sa în domeniul economiei politice include scrierea, predarea și discursurile despre importanța adoptării voluntare a celor mai bune practici de etică, guvernanță corporativă și responsabilitate socială.

După ce a absolvit Tufts în 1979, domnul Murray a acționat ca asistent de cercetare la Dr. Leslie Gelb la Carnegie Dotare pentru Pacea Internațională și, ulterior, a fost asistent legislativ pentru securitatea națională a senatorului Edward Kennedy. În următoarele două decenii, Mattew Murray a ocupat roluri de avocat asociat la cabinetul de avocatură internațional Baker & McKenzie; a fost fondator al companiei Sovereign Ventures, Inc., o firmă de consultanță în management care combate riscul de corupție; co-fondator al Centrului pentru etică în afaceri și guvernanță corporativă; și Managerul de risc de corupție la TNK-BP Management Ltd. În perioada 2012 - ianuarie 2017, Mattew Murray a lucrat în administrația Obama în calitate de consilier principal pentru guvernare și statul de drept și ca secretar adjunct pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la Departamentul de Comerț al SUA. În prezent, domnul Murray îndeplinește funcția de președinte al Comitetului independent de monitorizare și evaluare anticorupție din Afganistan, o agenție creată pentru a monitoriza și evalua eforturile anticorupție ale guvernului afgan.

Agenda Naţională de Business din Moldova (ANB) reprezintă o platformă comună a 32 de asociaţii de business şi Camere de Comerţ, creată în noiembrie 2007, reunită în cadrul reţelei cu scopul de a influenţa politicile şi practicile autorităţilor publice din domeniul reglementării activităţii de afaceri.