Identificarea unor alternative viabile pe piața de gaze naturale, obținerea unor prețuri competitive și garantarea executării contractelor sunt avantajele operării platformei BRM de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova, - a declarat Gabriel Purice, Președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), aflat luni, 11 aprilie, într-o vizită de lucru în Republica Moldova după eliberarea licenței de operare pe piața gazelor naturale de către regulatorul național, ANRE.
Invitat să-și prezinte prioritățile și planurile de activitate pentru anul 2022, Președintele BRM a punctat următoarele acțiuni pe care le întreprinde în acest moment BRM East Energy, compania înființată de BRM în Republica Moldova. În primul rând, BRM va iniția o serie de acțiuni de școlarizare a participanților la piața gazelor naturale din Republica Moldova în ceea ce înseamnă funcționarea burselor de energie, cum sunt operaționalizate și integrate în activitățile de piață în context european, dar și în scurt timp în Republica Moldova. În al doilea rând, BRM va depune efort pentru a autoriza Regulamentul de funcționare a pieței reglementate de gaze naturale pentru produsele spot, forward și de echilibrare. ”Suntem deciși să încheiem aceste eforturi de punere în funcțiune a platformei noastre pentru gazele naturale în cca 4 săptămâni de la hotărârea ANRE”, a declarat Gabriel Purice, Președintele BRM.
Peste tot în lume, inclusiv în Uniunea Europeană, platformele de tranzacționare bursieră au rolul de a ajuta la funcționarea competiției libere, transparente, predictibile și corecte a piețelor energetice, asigurând existența unui echilibru dinamic între cererea și oferta jucătorilor d epiață în folosul consumatorului final, - susține Președintele BRM. Totodată, acesta și-a exprimat încrederea că prin deschiderea acestei platforme, Republica Moldova va depăși situația curentă de semi-dependență de un singur furnizor monopolist, oferindu-se să asigure gaze naturale în orice cantitate și pe orice perioadă dorită. El a subliniat că în România, BRM lucrează în acest moment cu peste 80 de traderi și producători de gaze naturale români și europeni, în România, BRM este liderul de piață cu peste 70% din toate tranzacțiile încheiate pe piața gazelor naturale, iar astăzi România este o sursă de gaze naturale pentru necesitățile curente și viitoare ale Republicii Moldova.
”Este o pură speculație”, susține Președintele BRM, ”afirmația că nu există cantități necesare de gaze naturale pentru Republica Moldova în România.”
”Suntem aici pentru a demonstra contrariul, dar ne așteptăm ca și autoritățile de la Chișinău să trateze cu atenție și seriozitate oportunitățile pe care BRM le pune astăzi la dispoziția furnizorilor și distribuitorilor interesați din Republica Moldova. Operaționalizarea platformei de tranzacționare, elimină riscurile unei singure surse monopoliste și conduce la formarea unei competiții dinamice de piață și atingerea unor prețuri optime pentru consumatorul final. În plus, tranzacționarea de gaze naturale asigură alternative pentru prevenirea unor viitoare crize energetice, mai ales în condițiile în care Republica Moldova este direct amenințată de contextul regional extrem de volatil. Suntem convinși că platforma noastră de gaze naturale, iar în viitorul apropiat și pentru energie electrică, va garanta executarea rapidă, eficientă și în timp util a tranzacțiilor cerute de piață, va întări stabilitatea și încrederea tuturor jucătorilor de piață (traderi, distribuitori și cumpărători) într-un moment cheie în care Republica Moldova are nevoie de susținerea noastră” a subliniat Președintele BRM.
Conferința de presă s-a desfășurat în formatul Agendei Naționale de Business.